Az ékezetes domain név regisztráció bevezetésének szabályai

domain, ékezetes, prioritásos, igények, szabályzat, domainregisztrációs, igényeket,

Az ékezetes domain név regisztráció bevezetésének szabályai

Domain név regisztráció, webtárhely szolgáltatás,
webhosting, e-mail postafiókok

FŐOLDAL HONLAP
KÉSZÍTÉS
KERESŐ
OPTIMALIZÁLÁS
DOMAIN NÉV
REGISZTRÁCIÓ
WEBTÁRHELY
IGÉNYLÉS
INGYENES
APRÓHÍRDETŐ
CÉGTÁR
CÉGKERESŐ
KAPCSOLAT

Regisztráljon domain nevet, béreljen webtárhelyet egyszerűen, gyorsan, olcsón!

 
Töltés
Domain név foglaltság ellenőrzés
Magyar Nemzetközi

Írja be a keresendő domain nevet.

.

Felhívjuk figyelmét, hogy az itt lekért adatok tájékoztató jellegűek!
Kérjen visszahívást:
Név*:
Telefon*:
E-mail*:
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

Domain regisztrációs szabályzat Delegálási szabályok, második szintű közdomainek Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése Delegálási szabályok: védett nevek listája Delegálási szabályok: zárolt nevek listája

Az ékezetes domain név regisztráció bevezetésének szabályai

Forrás: ISZT
 
Az ékezetes domain nevek regisztrációja is alapvetően az érvényes Domainregisztrációs Szabályzatban leírt szabályok szerint történik, a bevezetés átmeneti időszakában azonban néhány eltérés lesz érvényben, ezekről szól az alábbi tájékoztató.
 
1. Igény kategóriák definíciói és a kategóriába tartozás követelményei
Ékezetes elsőbbségi prioritásos igények:
Olyan ékezetes domain névre vonatkozó igények, amelyek a Domainregisztrációs Szabályzat 1.4 pontja szerint egyébként prioritásra jogosultak, és amelyek esetében az ékezet nélküli formára (karakterről- karakterre) átírt alak olyan domain nevet ad eredményül, amely domain név az adott közdomain alatt már a domain-igénylő használatában van.
Példa. A cégbíróság által rövid néven Árvíztűrő Kft.-ként bejegyzett cég igényli az árvíztűrő.hu domain nevet. Ha az igényléskor az arvizturo.hu domain névnek is ez a cég a domain használója, akkor jogosult elsőbbségi prioritásos igényt beadni az árvíztűrő.hu ékezetes domain névre.
 
Ékezetes prioritásos igények:
Domainregisztrációs Szabályzat 1.4 pontja szerinti prioritásos követelménynek megfelelő, ékezetes domain névre vonatkozó igények.
Példa. A cégbíróság által rövid néven Árvíztűrő Kft.-ként bejegyzett cég igényli az árvíztűrő.hu domain nevet. Az igényléskor az arvizturo.hu domain névnek nem ez a cég a domain használója. A cég jogosult prioritásos igényt beadni az árvíztűrő.hu ékezetes domain névre.
 
Ékezetes elsőbbségi nem prioritásos igények:
Olyan ékezetes domain névre vonatkozó igények, amelyek a Domainregisztrációs Szabályzat szerint prioritásra nem jogosultak, és amelyek esetében az ékezet nélküli formára (karakterről- karakterre) átírt alak olyan domain nevet ad eredményül, amely domain név az adott közdomain alatt már a domain-igénylő használatában van.
Példa. Gipsz Jakab igényli az árvíztűrő.hu domain nevet. Az igényléskor az arvizturo.hu domain névnek Gipsz Jakab a domain használója. Gipsz Jakab jogosult elsőbbségi nem prioritásos igényt beadni az árvíztűrő.hu ékezetes domain névre.
 
Ékezetes nem prioritásos igények:
Minden egyéb ékezetes névre vonatkozó igény, amely a fenti elsőbbségi vagy prioritásos jelzések nélkül érkezik.
Példa. Gipsz Jakab igényli az árvíztűrő.hu domain nevet. Az igényléskor az arvizturo.hu domain névnek nem Gipsz Jakab a domain használója. Gipsz Jakab nem prioritásos igényt adhat be az árvíztűrő.hu ékezetes domain névre.
 
 
2. Regisztrációs eljárás, elbírálás
Az ékezetes nevek bevezetése lépcsőzetesen történik, a különböző típusú igények fogadása egymáshoz képest időben elcsúsztatva kezdődik meg. Ezért erre az átmeneti időszakra (2004. március 1. és 2004. május 24. között) a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályaihoz képest a következő ideiglenes módosítások lépnek érvénybe:
2004. március 1-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe ékezetes elsőbbségi prioritásos igényeket beküldeni.
2004. március 29-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe az ékezetes prioritásos igényeket is beküldeni, emellett továbbra is lehet az ékezetes elsőbbségi prioritásos igényeket beküldeni.
2004. április 19-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe az ékezetes elsőbbségi nem prioritásos igényeket is beküldeni, emellett továbbra is lehet az ékezetes elsőbbségi prioritásos igényeket és az ékezetes prioritásos igényeket beküldeni.
 
A beérkező igények közül a prioritásos típusúak a Domainregisztrációs Szabályzat szabályai szerint a beérkezés sorrendjében haladéktalanul elbírálásra kerülnek, míg a nem prioritásos típusúak a Szabályzat szerinti kéthetes várólistára kerülnek, és (ha TT eljárás ellenük nem indul) ezután a beérkezés sorrendjében kerülnek elbírálásra.
 
2004. május 10-én déltől lehet a nyilvántartási rendszerbe ékezetes nem prioritásos igényeket is beküldeni. Egy igénylő egy regisztrátornál csak egyszer adhat le igényt egy bizonyos domain névre. Ezek az igények nem lesznek a beérkezés sorrendjében elbírálva, hanem 2004. május 21-én délig gyűjtésre kerülnek. 2004. május 21-én déltől 2004. május 24-én délig a regisztrációs rendszer leáll, új igényeket nem fogad el. Az ékezetes nem prioritásos igények véletlen sorbarendezésre kerülnek és a nyilvántartásba vételi időpecsétjüket 2004. május 23-ával a véletlen sorrendnek megfelelő idősorrendben kapják meg.
 
2004. május 24-én délben a regisztrációs rendszer újra fogad igényeket, de már csak a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályai szerinti kétféle (prioritásos és nem prioritásos) kategória szerint és az új igények (legyenek azok ékezetesek vagy ékezet nélküliek) kezelése is a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályai szerint történik.
Amennyiben az átmeneti időszakban beérkezett igény elbírálása során a Nyilvántartó azt állapítja meg, hogy az igényt olyan kategóriában küldték be a rendszerbe, amely kategória követelményeinek nem felel meg, akkor az igényt elutasítja, ami ellen a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályai szerint a jogi Tanácsadó Testülethez (TT) lehet fordulni. Az elutasított igényt más kategóriára átminősíteni nem lehet, ha a TT másképp nem dönt, az igény törlésre kerül. Nincs akadálya viszont annak, hogy ha valaki bizonytalan abban, hogy egy bizonyos kategória követelményét kielégíti-e, akkor alacsonyabb kategóriában is beadja igényét (amikor arra a lehetőség megnyílik).
Az igényekkel kapcsolatos viták (pl. kifogás érkezik a nyilvános meghirdetés alatt) rendezése a Domainregisztrációs Szabályzat állandó szabályai szerint történik.

Vissza A honlapon feltüntetett árak nem tartalmazzák az általános forgalmi adót! Az oldal tetejére
honlapkészítés
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk