Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése

domain, ékezetes, magyar, ékezet, licenc, nevek, karaktereket,

Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése

Domain név regisztráció, webtárhely szolgáltatás,
webhosting, e-mail postafiókok

FŐOLDAL HONLAP
KÉSZÍTÉS
KERESŐ
OPTIMALIZÁLÁS
DOMAIN NÉV
REGISZTRÁCIÓ
WEBTÁRHELY
IGÉNYLÉS
INGYENES
APRÓHÍRDETŐ
CÉGTÁR
CÉGKERESŐ
KAPCSOLAT

Regisztráljon domain nevet, béreljen webtárhelyet egyszerűen, gyorsan, olcsón!

 
Töltés
Domain név foglaltság ellenőrzés
Magyar Nemzetközi

Írja be a keresendő domain nevet.

.

Felhívjuk figyelmét, hogy az itt lekért adatok tájékoztató jellegűek!
Kérjen visszahívást:
Név*:
Telefon*:
E-mail*:
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

Domain regisztrációs szabályzat Delegálási szabályok, második szintű közdomainek Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése Delegálási szabályok: védett nevek listája Delegálási szabályok: zárolt nevek listája

Ékezetes domain nevek regisztrációjának bevezetése

Forrás: ISZT
 
2004 tavaszától lehetőség nyílt magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára a .hu felső szintű domainben. Így például regisztrálható lett az árvíztűrő.hu domain név.
 
Eredetileg a világon mindenütt kizárólag a latin abc ékezet nélküli kisbetűire (a-z), továbbá a numerikus karakterekre (0-9) és a kötőjelre korlátozták a domain nevekben elfogadható karaktereket. 2002-ben nemzetközi szabványosítási munka kezdődött, hogy a nemzeti karakterkészletek is használhatók legyenek a domain nevekben. Az ilyen domain név nemzetközi elnevezése IDN (Internationalized Domain Name - nemzetköziesített domain név), amit a könnyebb érthetőség érdekében hazai viszonylatban ékezetes domain névnek hívunk. Annál is inkább helyes ez az elnevezés, mivel egyelőre a .hu felső szintű domain alatt csak a magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára nyílik lehetőség és más nyelvekhez tartozó (pl. francia, cirill, kínai stb.) betűkészletekből nem lehet válogatni. Nincs azonban kizárva, hogy egy későbbi időpontban ilyen betűkészletek is elfogadhatóvá válnak a .hu felső szintű domainben.
Az új szabvány sem enged meg azonban nem alfanumerikus karaktereket (pl. %, !, $) és továbbra is csak a kisbetűk regisztrálhatók. Ennek megfelelően a regisztráció olyan domain nevekre terjed ki, amelyekben legfeljebb a latin abc ékezet nélküli kisbetűi (a-z), a magyar ékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), továbbá a numerikus karakterek (0-9) és a kötőjel szerepelnek.
 
Az ékezetes domain neveket lehetővé tévő szabványok viszonylag újak. A technológia azon alapul, hogy az egyes internetes alkalmazások (pl. böngésző, levelező, távoli bejelentkező) a nekik megadott ékezetes domain nevet átkódolják olyan formára, amelyet már a domain név rendszer is képes kezelni (az árvíztűrő.hu domain név a domain név rendszerbe például a következő kódolt formában kerül be: xn--rvztr-wqa0gx3bwi.hu). Amelyik alkalmazásba ezt az új technológiát még nem építették be, az nem tudja az ékezetes domain nevet kezelni, tehát abba a böngészőbe hiába ütjük be a http://www.árvíztűrő.hu weblap nevét, a böngészővel nem jutunk el a kívánt oldalra vagy annak a levelezőrendszernek hiába írjuk be például a helpdesk@árvíztűrő.hu email címet, a levél nem fog célba találni. A böngészőprogramok új változatai már képesek az új szabvány szerinti működésre. Nem igazán alkalmas az ékezetes domain név ugyanakkor a nemzetközi használatra, mivel más országokban problémát okozhat az ékezetes magyar betűk bevitele a klaviatúráról. Éppen ezért az ékezetes neveket a hazai felhasználók körében való megjelenésre célszerű használni. Aki külföldi kommunikációt is tervez, annak ajánlott egy ékezet nélküli változatot is fenntartani globális használatra. Nincs akadálya például annak, hogy ugyanaz a weblap egy ékezetes és egy ékezet nélküli domain névvel is elérhető legyen, így a felhasználó bármelyik változatot gépeli be, ugyanoda jut.
 
További részletek:

 
 
Néhány hasznos programkönyvtár saját alkalmazásokat fejlesztőknek:

Vissza A honlapon feltüntetett árak nem tartalmazzák az általános forgalmi adót! Az oldal tetejére
honlapkészítés
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk